Els referents de Star Wars | Dani Senabre
Pàgina web oficial del periodista Dani Senabre. Descobreix tots els vídeos, les entrades i les publicacions. We've got fun and games.
dani senabre, dani, senabre, rac1, cope, dani senabre rac1, youtube, tu diras
17128
post-template-default,single,single-post,postid-17128,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive

Els referents de Star Wars

Els referents de Star Wars

El reconegut professor de mitologia Joseph Campbell diu que el mite és una representació de l’experiència de la vida. Diu també que la forma més profunda amb la que els éssers humans processem l’experiència és a través de les imatges. Si us diem que Campbell és autor d’un dels llibres que més va influenciar George Lucas, només heu de posar-ho en una coctelera i sacsejar-ho. La ironia és que Star Wars ha acabat generant una nova mitologia pròpia, prenent el lloc als seus referents inicials. Tanmateix, la llista d’elements històrics, polítics, religiosos i literaris que transpira la trilogia de Lucas és així de llarga:

La Il·líada i la Odissea

L’obra d’Homer evoca el viatge iniciàtic de l’heroi, que és exactament el que retrata Lucas amb Luke Skywalker. Un noi “de poble”, un camperol que no és ningú però que està destinat a anar a la gran ciutat i fer grans coses. Interessant el paper de la Cantina com a primer contacte amb tota la perdició del món exterior que Luke s’estava perdent fins llavors . Tots hem visitat un antre a la nostra joventut que ens ha obert els ulls. Allà el nostre protagonista coneix els amics que l’acompanyaran en aquest viatge

El budisme

Especialment encarnat en la figura de Yoda, aquesta és la més destacada d’una llarga llista de religions associades amb La Força, la idea d’una energia superior que ho governa tot a través del contacte amb la natura. El concepte de no pertinença, de deslliurar-se de les possessions, de no obsessionar-se amb allò que un estima és un dels discursos més famosos de Yoda i un dels elements principals del budisme zen i el taoisme.

Les tasques d’Hèrcules

Rescatar a una princesa, endinsar-se a l’Estrella de la Mort, sobreviure al fred de Hoth o salvar el teu millor amic dels perills de Jabba el Hut. Crec que no cal afegir res més. A través d’aquestes tasques Luke va completant el seu viatge fins convertir-se en el Jedi que sempre ha estat destinat a ser.

L’imperi romà

Si ho mirem fredament, les dues trilogies narren la caiguda d’una República i l’ascens (i posterior caiguda també) d’un Imperi. Si això no és la metàfora més bèstia de Roma feta mai a la història del cinema no ambientat en aquella època, no sé què ho és. Afegiu-li les escenes de “circ romà” de la segona trilogia (la cursa de vaines d’Anakin i l’escena de gladiadors de El ataque de los clones) i ja ho tenim tot.

L’Alemanya nazi

Un dels referents més evidents i, com era de preveure, el més polèmic. És innegable que la forma de desfilar de les tropes imperials és calcada a la de qualsevol filmació de l’exèrcit alemany de l’època. Però per si això us pogués semblar una anècdota, agafeu-vos que venen curves. Sabeu com es deien els guardaespatlles personals de Hitler? Sí, Stormtroopers. Sabeu quins son els colors de l’Imperi Galàctic? Vermell, Blanc i Negre. Els mateixos que els del Tercer Reich. Sabeu en que està inspirat el casc de Vader? Cal que segueixi?

Només afegirem que el canciller Palpatine arriba a ser qui és després de reclamar uns poders especials al consell, per poder fer front a una situació d’emergència. A l’any 1933, un altre canciller va arribar al poder de la mateixa forma. Aquell canciller es deia Adolf Hitler.

La guerra d’Irak

Aquest pot semblar el més forçat, però fonts properes a Lucas asseguren que aquest conflicte va influïr especialment en l’el·laboració de les últimes pel·lícules de la segona trilogia. En concret a La Venganza De Los Sith. La famosa frase de Anakin a Obiwan abans de la batalla final (“o estàs amb mi o ets el meu enemic”) és pràcticament calcada a la del discurs en que George W. Bush anuncia que qui no està amb Amèrica en el confilcte de Irak, hi està en contra.

Excalibur

El rei Artur descobreix que és l’escollit en el moment en què és capaç de desenterrar l’espasa més famosa de la història de la humanitat. Luke descobreix el seu destí a partir de que Obi-Wan li fa entrega de l’espasa làser que pertanyia al seu pare.

Les pel·lícules de Samurais

Per molts Star Wars és una space opera al més pur estil Flash Gordon o un western gal·làctic, però Lucas sempre ha declarat que la seva principal influència son els films d’Akira Kurosawa. Al Japó, aquestes pel·lícules ambientades en l’època dels Samurais, es coneixien com Jedai-Geki. Sí. Ho heu endevinat. D’aquí va treure George Lucas el terme “Jedi”.

Tecnologia

Aquest punt el té en comú amb pràcticament totes les pelis de ciència ficció. Segurament en obres mestre com Blade Runner o sobretot 2001 Una Odisea del Espacio s’aborda el tema d’una forma molt més directe, delicada i rica en matisos. Però Star Wars també ens presenta un exèrcit d’androides i clons que s’ha d’enfrontar a antics guerrers religiosos. La lluita entre allò antic i allò modern. La idea de Anakin deshumanitzant-se per convertir-se en Vader, un andròmina que té mig cos robòtic. La imatge de Luke desconnectant el visualitzador al primer atac a l’Estrella de la Mort per refiar-se només de la força.

Altres

A nivell polític, hi ha historiadors que mantenen que la revolució francesa, l’americana o la unió soviètica es deixen veure també en la trama republico-imperial. La cultura de l’antiga Babilònia (Naboo, el planeta natal d’Amidala, era també el Déu de la saviesa pels Babilonis) és un altre dels elements assenyalats. Des de Frankenstein (la creació de Vader) a Zeus (un fill que arrossega els errors d’un pare i ho fa amb el tro com a arma làser), tot val. Un es pregunta si tots aquests referents estaven dissenyats intencionadament o si els posem nosaltres com a part activa del procés, cosa que encara és més interessant.

I vosaltres, què hi veieu quan mireu Star Wars?

No hi ha comentaris

Escriu un comentari