Les estimades 8 | Dani Senabre
Pàgina web oficial del periodista Dani Senabre. Descobreix tots els vídeos, les entrades i les publicacions. We've got fun and games.
dani senabre, dani, senabre, rac1, cope, dani senabre rac1, youtube, tu diras
17197
post-template-default,single,single-post,postid-17197,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive

Les estimades 8

Les estimades 8

L’estrena del vuitè film de Tarantino ens serveix com a excusa per fer la nostra classificació particular.

Hi apareix Samuel L. Jackson. És un western. Hi ha diàlegs delirants i surrealistes. Hi ha tensió prèvia a l’esclat. I hi ha violència, molta violència. En definitiva, és una peli de Tarantino.

Per nosaltres no ha estat de les millors, ni molt menys. Però l’estrena de The Hateful Eight ens serveix com a excusa perfecta per a ordenar els vuit films de Tarantino, de millor a pitjor, en el següent rànquing:

1. RESERVOIR DOGS

“Sabeu de què va Like a Virgin, de Madonna?” La òpera prima del Tarantino director (com a guionista ja ens havia enamorat a Crimson Tide o Amor A Quemarropa) és insuperable. No diem que no hagi progressat amb els anys, al contrari. El seu art s’ha refinat i ha anat afegint senyals d’identitat pròpia a mesura que ha anat fent camí, però poques coses tan senzilles acaben deixant-te tan bocabadat com les desventures dels senyors Blanc, Taronja, Marró, Groc i Rosa (“el lila el tinc en una altra feina”). L’ús del fora camp pren un nou significat amb la tallada d’orella més famosa des de Van Gogh. El ball de Michael Madsen és una de les representacions més esfereïdores de la crueltat humana mai vistes en pantalla. Un 10.

2. PULP FICTION

No son les 7 nominacions a l’Òscar, ni l’espatarrant èxit a les sales de cinema d’arreu del món, és la sensació d’estar assistint en directe, seqüència rere seqüència, al naixement d’una llegenda. Pulp Fiction crea un llenguatge cinematogràfic revolucionari i un sentit del ritme i de la asincronia narrativa mai vistes fins el moment. A més, ofereix algunes de les interpretacions més icòniques de la història del cinema i aconsegueix diverses fites. Per començar, una pel·lícula que va costar 8 milions de dòlars (la majoria d’ells en salari d’actors) en va recaptar més de 200 en molt poc temps.

Pulp Fiction és també una de les pel·lícules més meta del moment: amb cameos (Steve Buscemi) bromes internes (la dona atropellada de Reservoir Dogs) i referències cinematogràfiques inacabables (des de Psicosi a Die Hard), per no parlar dels homenatges al món del còmic i la novel·la negra. Mereixerà un apartat al nostre Univers Alternatiu, perquè Matt Dillon o Sylvester Stallone van estar a punt de quedar-se el paper de Bruce Willis i Meg Ryan i Halle Berry el de Uma Thurman. Aquesta última no veia clar el projecte però Tarantino estava tan obsessionat amb ella que li va recitar íntegrament el guió via telefònica per acabar-la de convèncer. No seria l’únic cop que l’hauria de seduir, ja que Thurman va estar a punt de canviar la música de la famosa escena del seu ball amb Vincent Vega perquè no li agradava gens. “Fes-me cas, és perfecta”. Per si això fos poc, el bo d’en Quentin rescata la carrera d’un denigrat John Travolta

l’actor proporcionalment pitjor pagat del film- alhora que compensa Samuel L. Jackson per deixar-lo fora de Reservoir Dogs. Fins i tot van reescriure junts versicles d’un llibre bastant conegut. Com es deia? Ah sí, la Bíblia. Al final, el director de Knoxville va acabar creant precisament això: la seva pròpia Bíblia cinematogràfica.

3. INGLOURIOUS BASTERDS

Dos camins destinats a trobar-se. Dos genis que encaixen a la perfecció. Possiblement quan un pensa en Malditos Bastardos, la primera cara que li ve al cap és la de Brad Pitt. Tractant-se d’un dels éssers humans més famosos i atractius del planeta, és comprensible. Ara bé, convé no enganyar-se. L’actuació de Pitt és molt bona però Inglourious Basterds és i serà sempre la pel·lícula de Christophe Waltz. La seva bestial irrupció en pantalla eclipsa la resta de meravellosament cuidats elements del film. Waltz segresta l’espectador. Se l’emporta amb ell. El seu paper de nazi culte i educat, de malvat que et matarà amb un somriure i una reverència li va valer un Òscar de l’acadèmia, metall encara més preuat quan es tracta d’una creació Tarantinesca. L’Acadèmia no acostuma a combregar amb el cinema de Tarantino. Però era impossible no veure Waltz. L’alemany repetirà associació (i pràcticament paper) a Django, evidenciant que es tracta d’una història d’amor a primera vista només comparable a la que el director té amb la nineta dels seus ulls. El Depp del seu Burton: Samuel L. Jackson.

Que el nivell de les actuacions és estel·lar es resumeix en que un dels secundaris de luxe que ningú recorda és un tal Michael Fassbender, possiblement el millor actor del moment actual. La tensió del guió, l’humor negre i l’esbojarrada escena

final al cinema de París arrodoneixen aquest remake del cinema de Sèrie B. Creiem que Brad Pitt parla per boca de Tarantino quan li diu a BJ Novak al final de la cinta que “crec que aquesta pot ser la meva obra mestra”.

4. DJANGO UNCHAINED

Quan ja has fet algunes de les millors pelis de gàngsters de la història, has flirtejat amb el manga i el cinema de Samurais i fins i tot has cosit a trets Hitler, suposo que només et queda una cosa. Fer un western.

Que el principal personatge de la història l’interpreti Jamie Foxx no ajuda gaire a que Django pugui escalar posicions en aquest rànquing. Però la fabulosa banda sonora (un cop més) la deliciosa maldat d’un desconegut Leonardo Di Caprio i la infravalorada actuació del de sempre- l’amic Samuel– fan que surtis del cinema amb la satisfacció habitual. Lamentablement sembla que en l’imaginari col·lectiu -com a mínim l’americà- la cinta passarà a la història més per les polèmiques racials que ha generat que no pas per la seva qualitat cinematogràfica.

5. KILL BILL

Dec ser la única persona a qui li passa. Perquè en general, Kill Bill o l’estimes o la odies. O et compres el xandall groc i et fabriques una katana de Hattori Hanzo o la consideres una anada d’olla a mig pas entre l’anime, el gore i la telenovela. A mi Kill Bill m’agrada, però no m’enamora al nivell de Pulp Fiction o Reservoir Dogs. La cuidada estètica de les seqüències d’acció, els efectes sonors i el muntatge poc ortodox fan que sigui impossible negar que la peli té una identitat inconfusible. En una filmografia que ja destaca per l’estil propi del seu director, Kill Bill es desmarca fins i tot de la resta. És la pel·lícula més diferent d’un dels cineastes més diferents.

A més, fa que ens retrobem amb vells amics com Michael Madsen i que tornem a rescatar a una

figura oblidada de la nostra infància. En aquest cas no va servir per rellançar la seva carrera (com va passar amb Travolta o Willis) sinó per retre-li un extens homenatge. Pels de la meva generació, David Carradine ja no només serà Kung Fu. Per nosaltres, també serà… Bill.

6. JACKIE BROWN

Que Tarantino està obsessionat amb Pam Grier es veu a les primeres de canvi. Al seient del darrera del cotxe de Reservoir Dogs, Tim Roth i Steve Buscemi parlen d’ella. Potser llavors el director ja tenia en ment escriure una peli que girés al voltant de la reina del gènere blaxploitation (cinema fet per afroamericans i dirigit per afroamericans amb grans dosis de contingut sexual i violent).

Jackie Brown és aquesta pel·lícula. En el moment de la seva estrena, la forma no lineal d’explicar la història i el fet de dividir-la segons el punt de vista dels diferents protagonistes van cridar molt l’atenció. Però el seu èxit no va passar d’aquí, malgrat molt bones actuacions dels secundaris de luxe: una apàtica i sexy Bridget Fonda, tot un Robert De Niro desproveït de capacitat neuronal i, no ho diríeu mai: Samuel L. Jackson.

7. THE HATEFUL 8

La segona visita al gènere del western és més extensa i més delicada que l’anterior, però no necessàriament tan entretinguda. Certament és Tarantino en estat pur: diàlegs surrealistes i inacabables, divisió per capítols, el misteri del whodunnit i algunes molt bones actuacions individuals. Però ja està. No aporta res de nou. Esperàvem més. Fins i tot esperàvem que els que la van etiquetar com “és com l’escena del pàrquing de Reservoir Dogs però el doble de llarga” no estiguessin cometent una heretgia. Les nostres esperances eren en va.

Per no tornar a mencionar l’actor fetitxe de Tarantino, direm que la interpretació de Jennifer Jason Leigh és tan bona que espanta i que diríem el

mateix de la de Tim Roth, si no fos perquè tenim la sensació que el britànic intenta imitar constantment al nostre estimat Cristophe Waltz.

8. DEATH PROOF

En el fascicle d’avui de “rescatem actors oblidats”: Kurt Russell. Però més enllà d’això, poca cosa a dir. Algun detall interessant, com l’estètica de pel·lícula cremada dels 70 o el sabor country de les localitzacions. Imagineu un creuament entre Mad Max, Dukes of Hazzard i qualsevol pel·lícula d’assasins en sèrie, però sense gràcia ni carisma. Nada que ver aquí. Circulen. Mai millor dit.

I vosaltres…com les ordenaríeu? Feu el vostre ranking

13 Comentaris
 • Ignasi Noguer
  Posted at 17:54h, 21 gener Respon

  1.- Reservoir Dogs
  2.- Pulp Fiction
  3.- Kill Bill
  4.- The Hateful 8
  5.- Django Unchained
  6.- Death Proof
  7.- Inglorious Basterds
  8.- Jackie Brown

 • Aleix
  Posted at 18:20h, 21 gener Respon

  1. La jungla de Cristal
  2. Pulp Fiction
  3. Reservoir Dos
  4. La jungla 2
  5. Kill Bill
  6. Django desencadenado
  7. La jungla 3
  8. Malditos Bastardos

 • Joan Llobet
  Posted at 18:26h, 21 gener Respon

  1- Pulp Fiction
  2- Inglorious Basterds
  3- Reservoir Dogs
  4- The Hateful Eight
  5- Django Unchained
  6- Kill Bill
  7- Jackie Brown
  8- Death Proof

 • Marc Rios
  Posted at 08:48h, 27 gener Respon

  1.- Pulp Fiction
  2.- Reservoir Dogs
  3.- Kill Bill
  4.- Inglourious Basterds
  5.- Django Unchained
  6.- The hateful Eight
  7.- Death Proof
  8.- Jackie Brown

 • Larry Bird
  Posted at 23:47h, 28 gener Respon

  1 – Pulp Fiction

  2 – Reservoir Dogs

  3 – Django

  4 – Inglorious

  5 – Kill Bill (2)

  6 – Kill Bill (1)

  7 – Jackie Brown

  8 – Hateful (a l’espera de ser vista)

  Death Proof prefereixo no recordarla, tot i que costa gràcies al ball de la morritos

 • Kevin Garnett
  Posted at 23:48h, 28 gener Respon

  1-Pulp Fiction
  2-H8Ful 8
  3-Malditos Bastardos
  4-Django
  5-Kill Bill
  6-Jackie Brown
  7-Reservoir Dogs
  (7)8-Death Proof

 • JOW8
  Posted at 00:56h, 29 gener Respon

  1. Pulp Fiction
  2. Reservoir Dogs
  3. Inglourious Basterds
  4. Kill Bill
  5. The Hateful Eight
  6. Django Unchained
  7. Jackie Brown
  8. Death Proof

 • Crisantos
  Posted at 00:58h, 29 gener Respon

  1.- Pulp Fiction
  2- Kill Bill
  3- Jackie Brown
  4.- Reservoir Dogs
  5.- Django Unchained
  6.- Death Proof
  7.- Inglourious Basterds
  8.- The hateful Eight

  l’ordre de les quatre primeres és intocable, tot el que s’allunyi d’això és pot considerar una aberració filmogràfica.

 • Jau
  Posted at 09:06h, 29 gener Respon

  Sobre gustos…equips de la NBA…!

  1.- Kill Bill 1 &2
  2- Pulp Fiction
  3- Reservoir Dogs (tot i que l’hauria de tornar a veure…perque no m’enrecordo de quasi res)
  4- Django Unchained
  5.-Inglourious Basterds
  6.-The hateful Eight

  Jackie i Death Proof no les he vist.

  PD. L’ordre aniria variant segons com m’aixequi del llit, però el top 1 i el top 2 són inamovibles.

 • Evins Pou
  Posted at 10:30h, 29 gener Respon

  1. Malditos bastardos, sens dubte
  2. Kill Bill
  3. Django
  4. Pulp Fiction
  5. Jackie Brown

  Les altres no les recordo bé i la dels 8 no l he vist.
  I sí, el teu gust musical es millor 😉

 • Andreu
  Posted at 21:15h, 30 gener Respon

  1. Pulp Fiction
  2. Reservoir Dogs
  3. Django Unchained
  4. Inglourious Basterds
  5. The Hateful Eight
  6. Jackie Brown
  7. Kill Bill
  8. Death Proof

 • El fari
  Posted at 11:58h, 06 febrer Respon

  1. Pulp Fiction
  2. Inglorious Basterds
  3. Kill Bill
  4. Reservoir Dogs
  5. Django Unchained
  6. H8ful 8
  7. Jackie Brown

  Death Proof em queda pendent

 • Sergi Jubany
  Posted at 20:50h, 11 abril Respon

  1- Reservoir dogs
  2- Inglorious Basterds
  3- Pulp Fiction
  4- Django Unchained
  5- Kill Bill
  6- H8ful 8
  7- Death Proof
  8- Jackie Brown

Escriu un comentari